Kirjoitusohjeet

 

Julkaistaviksi tarjottavat käsikirjoitukset voivat olla niin artikkeleita kuin kirja-arvioita. Kirjoitusten pituuden tai lyhyyden suhteen ei ole rajoituksia. Julkaisukieliä ovat suomen ohella ruotsi ja englanti, mutta toimituskunnan harkinnan mukaan myös muut eurooppalaiset kielet. 

Käsikirjoitukset, joissa on paljon graafisia elementtejä, pyydetään postittamaan alla mainittuun osoitteeseen levykkeellä tai CD-romilla ja kahtena paperitulosteena. Käsikirjoituksia ja kohtuullisia määräisiä kuvatiedostoja vastaanotetaan myös sähköpostin liitetiedostoina. Artikkelikäsikirjoitukset tulee varustaa lyhyellä, noin 100 - 200 sanan englanninkielisellä tiivistelmällä. Tarvittaessa MIRATOR voi käännättää muunkieliset tiivistelmät englanniksi tai tarkistuttaa englanninkielisen tiivistelmän kieliasun, mutta muutoin kirjoittajien toivotaan järjestävän muulla kuin äidinkielellään kirjoittamansa artikkelin kielentarkastuksen omalla kustannuksellaan.

Toimituskunta toivoo saavansa käsikirjoitukset mieluiten RTF-formaatissa. Myös graafisia esityksiä ja kuvia, joihin kirjoittajalla on julkaisuoikeus, voidaan julkaista. Kuvaehdotukset toimitetaan mieluiten valmiiksi skannattuina gif-, jpeg- tai tiff-tiedostoina, mutta toimituskunta voi suorittaa kuvankäsittelyn itsekin.

Kirja-arviot:
Hyvä kirja-arvio on muutakin kuin arvioitavan teoksen sisällön kuvaus. Kirja-arvion tulisi sisältää arvio teoksen kontribuutiosta tutkimukseen tai sen arvosta lukijoille. Arvio voi olla perustellusti poleeminen. Huomaa, että rohkaisemme myös kirja-arvioiden kirjoittajia tuomaan alaviitteiden avulla muita julkaisuja keskusteluun arvioitavan teoksen kanssa. 
Yleisiä ohjeita arvioiden kirjoittamiseen löytyy esimerkiksi täältä.

Artikkelit:
Hyvä artikkeli  on kirjoittajan omaan tieteelliseen tutkimukseen pohjaava aiemmin julkaisematon puheenvuoro, joka tarjoaa uutta tietoa tai perustellun uuden näkökulman käsiteltyyn aiheeseen. Artikkelinkirjoitukseen on useita perusteltuja traditioita, mutta Mirator rohkaisee käyttämään mallia, jossa artikkelin lukijaa ohjataan kertomalla selvästi, mitä siinä tehdään, ja missä järjestyksessä. Aloituksen pitäisi kysymysten taustoituksen lisäksi kertoa, missä järjestyksessä käsittely etenee, sekä ennakoida lopputulosta tai väittämää. Aihe ja tutkimuskysymys tulee myös suhteuttaa aikaisempaan aihetta koskevaan tutkimukseen. Käsittelyn edetessä on hyvä selkeästi esittää käsittelyn yhteys kysymyksenasetteluun tai keskeiseen argumenttiin, sekä muistuttaa lukijaa siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu.
Artikkelin kirjoittamisesta lisää soveltuvin osin esimerkiksi:
Writing for Scholarly Journals. Publishing in the Arts, Humanities and Social Sciences, Daniel P.J. Soule, Lucy Whiteley, Shona McIntosh (eds), eSharp. Electronic Social Science, Humanities and Arts Review for Postgraduates: Glasgow 2007.

Kaikkien käsikirjoituksia lähettävien toivotaan noudattavan seuraavia ohjeita:
Kirjoituksissa on käytetään alaviitteitä (käytäntö uudistui vuonna 2005).

Ensimmäisen kerran viitattaessa teoksesta annetaan sivu(je)n ohella täydelliset bibliografiset tiedot.

Kun kyseessä on kirjana julkaistu monografia, bibliografiset tiedot annetaan seuraavan mallin mukaisesti: Etunimi Sukunimi, Teoksen nimi (Mahdollisen sarjan nimi, numero sarjassa), Kustantaja: Kustantajan kotipaikka Painovuosi, sivu(t) johon viitataan.

Esimerkkejä:
Marko Lamberg, Dannemännen i stadens råd. Rådmanskretsen i nordiska köpstäder under senmedeltiden (Monografier utgivna av Stockholm stad, 155), Stockholmia förlag: Stockholm 2001, 200.

Tuomas Heikkilä, Vita S. Symeonis Treverensis. Ein hochmittelalterli­cher Heiligenkult im Kontext (Annales Academiae Scientiarum Fennicae, Humaniora 326), Academia Scientiarum Fennica: Helsinki 2002, 142.

Kun kyseessä on artikkeli, joka on julkaistu artikkelikokoelmassa, bibliografiset tiedot annetaan seuraavan mallin mukaisesti: Etunimi Sukunimi, 'Artikkelin nimi', teoksessa Toimittaja(t) toim., Teoksen nimi (Mahdollisen sarjan nimi, numero sarjassa), Kustantaja: Kustantajan kotipaikka Painovuosi, artikkelin alkusivuloppusivu, sivu(t) johon viitataan.

Esimerkiksi:
Sini Kangas, 'Deus vult – Violence and Suffering as a Means of Salvation during the First Crusade', teoksessa Tuomas M. S. Lehtonen & Kurt Villads Jensen toim., Medieval History Writing and Crusading Ideology (Studia Fennica Historica 9), Suomalaisen Kirjallisuuden Seura: Helsinki 2005, 16374, tässä 171.

Kun kyseessä on artikkeli, joka on julkaistu aikakauskirjassa, bibliografiset tiedot annetaan seuraavan mallin mukaisesti: Etunimi Sukunimi, 'Artikkelin nimi', Julkaisun nimi, vuosikerta (Vuosi), alkusivuloppusivu, sivu(t) johon viitataan.

Esimerkiksi:
Alaric Hall, 'Elves on the Brain: Chaucer, Old English and Elvish', Anglia 124 (2006), 225–43, tässä 240.

Seuraavilla kerroilla mainitaan vain tekijän sukunimi, painovuosi ja sivu: Sukunimi Painovuosi, sivu(t).
Esim.
Kangas 2005, 174.
Hall 2006, 239.

Painettuihin monografisiin lähdeteoksiin viitataan seuraavasti:
Kirjoittaja, Nimeke, Toimittaja toim., (Lähdejulkaisusarja ja numero sarjassa), Kustantaja: Kustantajan kotipaikka Painovuosi, paikka teoksessa johon viitataan,  sivu johon viitataan.

Esimerkiksi:
Gregorius Magnus, Moralia in Iob, M. Adriaen toim. (Corpus Christianorum Series Latina 143), Brepols: Turnhout 1985, 30.10.43, 1521.

tai (jos teos on yksi useammasta samassa julkaisussa):
Gregorius Turonensis, 'Liber in Gloria Confessorum', B. Krusch toim. (Monumenta Germaniae Historica, Scriptores rerum Merovingicarum 1), Hahn: Hannover 1885, c. 18, 757–8.

Seuraavilla kerroilla:
Gregorius Magnus, Moralia, 30.10.43, 1521.
Gregorius Turonensis, 'Liber in Gloria Confessorum', c. 18, 757–8.

Painettuihin asiakirjoihin viitataan seuraavasti:
Asiakirjajulkaisu, Toimittaja, Kustantaja: Kustantajan kotipaikka Vuosi, Asiakirjan numero.

Esim.
Finlands Medeltidsurkunder, R. Hausen toim., Finlands Statsarkiv: Helsingfors 1910–1935, no. 6533.

Seuraavalla kerralla viitataan lyhenteellä.

Esim. FMU 6533.

Jos lyhenne ei ole vakiintunut tai sen yhteys ensin mainittuun nimekkeeseen on epäselvä, on jo ensimmäiseen mainintaan liitettävä tieto siitä, että jatkossa tullaan käyttämään tiettyä lyhennettä.

Käsikirjoitus: Kaupunki (paikallisessa kirjoitusasussa), Arkisto/Kirjasto, MS Signum, f. Nr/v.
Esim.
Roma, Biblioteca Vallicelliana, MS tomus XXI, ff. 50bisr–51r

Sähköisistä julkaisuista mainitaan luonnollisesti myös julkaisun internetosoite (URL), sekä päivämäärä, jolloin sivu viimeksi luettiin.

(13.10.2008)



Mirator /co Glossa ry.
Kirkkokatu 6
00170 Helsinki
Mirator /co Glossa r.f.
Kyrkogatan 6
00170 Helsingfors
Finland

Mirator /co Glossa ry.
Kirkkokatu 6
00170 Helsinki

Finland


URL: http://www.glossa.fi/mirator

Email: mirator@glossa.fi