Tapahtumat

Tulevat tapahtumat

18.1.2018 Tieteiden yö, Tieteiden talo (Kirkkokatu 6, Helsinki) sali 104:

klo 17.00–18.00 Miniluentosarja: Mitä ja miten tiedämme Suomen viikinki- ja keskiajasta?

FT Sirpa Aalto, Oulun yliopisto: Mitä lähteet kertovat ”Suomen muinaisista kuninkaista”?

Miniluennon tiivistelmä: ”Populaareissa julkaisuissa ja internetin keskusteluryhmissä esiintyy väitteitä siitä, että Suomessa olisi ollut kuninkaita ennen Ruotsin vallan aikaa. Väitteissä viitataan usein islantilaisiin saagoihin lähteinä, mutta mitä saagat todellisuudessa kertovat: keitä olivat saagojen ”finnit” ja oliko heillä kuninkaita?”

FT Jaakko Tahkokallio, Helsingin yliopisto/Kansalliskirjasto: Suomen keskiajan lähteet ja miten ne ovat meille säilyneet

”Millaisia kirjallisia dokumentteja ja kertomuksia Suomessa keskiajalla laadittiin? Miten ja missä määrin ne ovat säilyneet meidän päiviimme, ja kuinka niukkoja keskiajan lähteet itse asiassa ovat? Esitelmä pyrkii asettamaan Suomen keskiajan kirjalliset lähteet määrällisesti ja laadullisesti kansainvälisiin mittasuhteisiin.”

TM Karolina Kouvola, Helsingin yliopisto: Kansanrunot keskiajantutkimuksen lähteinä – uhka vai mahdollisuus?

”Kansanrunouden säkeiden ajoituksesta on käyty kiivaitakin keskusteluja yli sadan vuoden ajan. Sisältävätkö kansanrunouden säkeet 1800-lukua varhaisempaa runokerrostumaa ja jos sisältävät, miten niitä voidaan käyttää tutkimuksessa keskiaikaisen kansanuskon ymmärtämiseen?”

Menneitä konferensseja