Hyvää kesää, glossalaiset

Luet Glossan uusia verkkosivuja ja Glossæ -blogia. Blogi tulee korvaamaan painetun Glossæ -lehden jäsenistön ja hallituksen foorumina ja tiedotuskanavana tämän vuoden kevätkokouksen päätöksen mukaisesti. Lehden tavoin Glossæ -blogissa julkaistaan toimitettuja artikkeleita lyhyemmistä tieteellisistä kirjoituksista vapaamuotoisiin keskiaikaan liittyviin teksteihin.

Julkaisutahti tulee olemaan paperilehteä vapaampi mahdollistaen myös ajankohtaiset kannanotot. Kirjoituskutsu on jatkuva ja avoin kaikille jäsenille, ja ehdotuksia ja valmiita tekstejä toivotaankin lähetettäväksi toimituskunnalle.

Lehden vaihtuessa blogipohjaan päivitimme myös yhdistyksen verkkosivut. Uudistuksessa tavoitteena olivat ajanmukaiset sivut, joiden päivittäminen on helppoa myös vastuuhenkilöiden vaihtuessa. Otamme uusista sivuista mielellämme palautetta ja ideoita vastaan.

Kuluneena kevään toiminnan huipentuma oli Dies Medievales Helsingissä teemalla “Suhteet.” Suuret kiitokset järjestäjille, puhujille ja osallistujille. On ilahduttavaa huomata, että huolimatta eri konferenssien suuresta määrästä Suomessa on selvästi tilausta eri alojen keskiajantutkijoiden omalle kokoontumiselle.

Alkuvuoden uutiset hallitusohjelmasta lukion opetussuunnitelmaluonnokseen eivät lupaa helppoja aikoja keskiajan historian, kielen, kulttuurin ja taiteen tutkimukselle ja opetukselle. Historian pakollisten kurssien vähetessä uhattuna on Euroopan kulttuuri- ja aatehistorian kurssi ja sitä myötä suurin osa antiikin, keskiajan ja uuden ajan alun pakollisesta lukio-opetuksesta. Glossa otti yhdessä TUCEMEMSin ja Triviumin kanssa kantaa tähän luonnokseen. Aiomme pysyä asiassa kuulolla.

Yliopistojen rahoitus kiristyy edelleen, ja vallitseva yhteiskunnallinen ideologia suosii helposti mitattavia tuloksia tuottavia tieteitä ja koulutusohjelmia. Uhattuna ovat tällöin perustutkimus ja perinteisempää sivistysihannetta edustavat tieteet, keskiajantutkimus näiden joukossa.

Ei pidä kuitenkaan masentua julkisen keskustelun koulutus- ja sivistysvastaisista puheenvuoroista. Kolikon valoisampi kääntöpuoli on se, että keskiaika kiinnostaa suurta yleisöä vuodesta toiseen. Näkyvänä todisteena siitä ovat Suomen kesässä parhaimmillaan kymmeniä tuhansia kävijöitä keräävät keskiaikatapahtumat, joissa alkaa olla myös ilahduttavasti tieteellistä ohjelmaa.

Kiitos alan suosiosta kuuluu aktiivisille tutkijoille, jotka jaksavat kiertää puhumassa tilaisuuksissa, joista ei tule jufo-luokiteltuja julkaisuja tai muita akateemisia meriittejä. Tieteenalan innostunut ja uupumaton tunnetuksi tekeminen oli yksi vuoden 2015 Valoisa keskiaika -tunnustusmaininnalla palkitun professori Kaisa Häkkisen monista ansioista.

Tutkimushankkeiden ja -instituutioiden puolella tapahtuu myös edistystä, joka kantaa pitkälle tulevaisuuteen. Glossa onnittelee Triviumia, joka alkuvuodesta sai Tampereen yliopiston virallisen tutkimuskeskuksen aseman. Suomalaisia keskiajan käsikirjoituksia on jo parin vuoden ajan kartoitettu SKS:n koordinoimassa Codices Fennici –hankkeesssa. Kansallisarkisto on vastaavasti aloittamassa kauan odotetun Diplomatarium Fennicumin päivityksen. Muutaman vuoden sisällä on siis näköpiirissä lisää ajantasaisia tietokantoja tutkimuksen ja opetuksen käyttöön.

Rentouttavaa lomaa,

Reima Välimäki, Glossa ry:n puheenjohtaja

[really_simple_share]